top of page
  • Skribentens bildPatrik Thuring

Safety first

Jag får min spaning mer och mer bekräftad att camper van blir en större och större trend, iallafall i Skandinavien och i Europa som helhet. Tror det är en kombination av globala trender som gör att camper vans är attraktivt. Trender som hållbarhet (tickar alla tre delar; miljö, ekonomisk och social), självförsörjning (frihet) och ett decentraliserat levande (jobba på distans, möjligheter genom den digitala utvecklingen), och säkert mycket mer, har gjort att de camper van återförsäljare vi har haft kontakt med går som tåget nu.


Vi förstår ju verkligen fördelarna och värdet av att uppleva genom en campervan men den senaste tiden har vi blivit mer medvetna om nackdelar, eller kanske utmaningar. Vi har upplevt att en del människor tittar lite snett på en när de ser att man bor i en bil, när det enda vi gjort är att parkera bilen som vanligt och öppna sidodörren.

Nu vet jag inte vad detta beror på men vi har fått lära oss att de flesta EU länder förutom Skandinavien har ganska nyligen förtydligat vilket regler som gäller för så kallad fricamping. Om man har ett fönster öppet i bodelen, bord/stolar eller popup taket uppfällt, riskerar man höga böter om man inte står på en campingplats.

Intressant var som föranlett detta, om det är misskötsel från campers eller kanske rädsla för uteblivna turistintäkter, vem vet, men vi tycker ju detta såklart är tråkigt då det tar bort ett stort värde av att ha en campervan, dvs friheten av övernatta där man känner för det.


Då detta förminskar värde av campervan livet är det ett närbesläktat område som jag tror håller fler tillbaka från att testa detta och det är säkerhet/trygghet.


Vi hade inte många tankar på att känna oss otrygga där vi skulle övernatta eller lämna bilen/huset men på vissa ställen vi övernattat har jag haft tankar på hur sårbar man är, speciellt med sin familj i bilen.

Sedan när vi fick inbrott i bilen blev det verkligt, att vi här vårt hus med oss överallt, fått människor rör sig precis utanför den tunna metallväggen. Vi går ju mycket på magkänsla när vi väljer våra parkeringar och övernattningar, och har ibland letat lite längre än att tumma på den men vi har även infört åtgärder utifrån våra erfarenheter.


Tyvärr måste sägas att vi har behövt köpa extra lås på alla dörrar, för att göra det mycket svårare att komma in och ut ur bilen om någon skulle krossa en vindruta. Halva grejen är också att få stickers som vi placerar på bilen för att avskräcka.


Tycker det alltid är en förlust att behöva lägga pengar på saker som ska göra en tryggare. Förlusten är att rädslan vinner och får styra. Men när man upplever tråkiga erfarenheter och hör rykten om tråkiga händelser, är det svårt att se det som sällsynta fall, speciellt när konsekvenserna kan vara allvarliga. Lite som att känna att man måste ha försäkringar🙂


Summa summarum, nu har vi 2 nycklar till att hålla koll på, tur då att vi har tre uppsättningar, annars hade Nathalie inte fått komma i närheten av dem🤗.


Lite miniuppdatering från de senaste dagarna. Efter Granada kom vi till solkusten och här har vi hängt de senaste dagarna. 20 grader, sol (och ganska hård vind), första doppet i havet för mig (och typ Ralf), Nathalie har ridit häst och vi har bara njutit av sommarväder i februari.




33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page